یکی از مهمترین جشنهایی که در ایران برجای مانده و هنوز زرتشتیان آنرا باشکوه برگزار میکنند «جشن تیرگان» است. این جشن در سیزدهمین روز از «ماهِ تیر» یعنی «تیر روز»(در گاهشمار رسمی کشور برابر است با ۱۰تیرماه زیرا ماههای فروردین و اردیبهشت و خورداد ٣١ روزه هستند) برگزار میشود. چنانچه .
.خواندن «خورشید نیایش» و «مهر نیایش» در این روز پسندیده است.
این جشن به ایزد تیر که اوستایی آن تشتر می شود، وابسته(:منسوب) است. این ایزد نویددهندهی باران است و میتواند بر «اَپوشْ»(دیو خشکسالی) پیروز شود و ارج و ارزش ویژهای میان مردمان سرزمین کمآبی چون ایران را داشته و دارد. چنانچه دو جشن ارزشمند، یکی در روز تیر و ماه فروردین(جشن سیزدهبدر)و دیگری در روز تیر و ماه تیر(جشن تیرگان) برگزار میشده که تاکنون نیز برجای مانده است. چنانچه
در اوستا(مجموعه کتابهای سپیندینهی زرتشتیان)، یَشتی بزرگ به نام «تیریَشت» به ایزد تیر ویژه شده است و بیگمان از «تِشتَرِ» اوستا اینگونه برآورد میشود که ستارهی «تِشتَر» همان «شعری یمانی» است که در زبانهای اروپایی به «سیروس»Sirus نامور است و با «عطارد» و «مرکور» ناهمسان(:متفاوت) است. «تِشتَر» ایزدِ باران است و در «اوستا» همواره با دو ویژگی رایومند(درخشان) و فرهمند(باشکوه) از آن نام برده میشود. چنانچه.
ستارهی «تِشتَر» همیشه در افق دیده نمیشود. در ایران و در ماهِ تیر، ستارهای سپیدفام که پرنورترین ستاره سراسر آسمان است، در سوی خاور(:شرق) میدرخشد و تا پایان تیرماه هنگام بامداد در آسمان دیده میشود. بهویژه در «امرداد» ماه که هنگام تشنگی زمین، پژمردگی گیاهان، درختان و ستوران است و مردم چشم به باران این بخشایش خداوندی دوختهاند، مانند پیک اهورایی سر از گریبان افق بیرون کرده و مژدهی باران میدهد. ارجنهادن به آب و باران، ایرانیان را بر آن داشته است که بر ضد خشکی بکوشند و چنان شد که ایرانیان پدیدآورندهی «قنات» شدند و از پرتو آن، سرزمین کمآب ایران آباد بود. چنانچه.
|